Grote schade aan het orgel van de Lutherse kerk

Inbrekers hebben voor tienduizenden euro’s schade veroorzaakt aan het net gerestaureerde orgel van de Lutherse Kerk in Alkmaar. De dieven braken in de nacht van vrijdag 14 oktober in bij de woning die aan de kerk grenst. Toen daar het alarm afging, zijn zij de kerk ingevlucht. De kerk is middels een deur met het huis verbonden.
In de kerk hebben de dieven zich verstopt in de orgelkast. Daardoor zijn veel orgelpijpen kromgebogen. Alles staat schots en scheef; maar liefst 75 pijpen zijn zwaar beschadigd.
Juist in maart 2017 was het orgel weer in gebruik genomen na een grondige restauratie voor € 35.000. „We hadden daar als gemeente lang voor gespaard, een orgelpijpactie gehouden en uit diverse potjes subsidie bijeen verzameld. We waren zo trots op het resultaat. Maar nu moeten we opnieuw beginnen, dat is te veel voor ons alleen,” zegt een aangeslagen ds. Yvonne Bos.
Bij inspectie in de kast, ontdekte de organist de ravage in de pijpen en het bleek dat het mechaniek was losgerukt. Orgelbouwer Flentrop schat dat de veroorzaakte schade nog groter is dan het bedrag van deze laatste restauratie. Ook bovenin het orgel blijkt schade te zijn.

De Lutherse gemeente stond in september stil bij het 325-jarig bestaan van haar monumentale gebouw. Ook daarbij nam het orgel een centrale plaats in. In de lutherse traditie en liturgie is muziek belangrijk. Pieter van Dijk, stadsorganist van Alkmaar en Ronald van der Veen zijn onze beide vaste organisten. Bij de wekelijkse kerkdienst om 10.00 uur is het orgel te beluisteren, voor zover bespeelbaar, want maar enkele van de 15 registers zijn momenteel te gebruiken.

Samen proberen we dit rijksmonument weer in oude luister terug te brengen. Er is al bijna de helft spontaan geschonken!

Het orgel stamt uit 1754 en is waarschijnlijk gebouwd door twee beroemde orgelbouwers, de Lutherse Christian Müller(1690-1763) en zijn zoon Pieter, die toen ik Alkmaar woonden, en ook het orgel in de Kapelkerk en de Grote St. Bavo in Haarlem bouwden. Oorspronkelijk was het een instrument met één manuaal met ingehangen pedaal. Rond 1850 werd het door de Alkmaarse orgelbouwer Ypma uitgebreid. In 1957 en 1976 en 2017 werd het orgel gerestaureerd door de firma Flentrop. En nu…

Meer informatie over het orgel is te vinden op: http://www.alkmaarorgelstad.nl/agenda-2/mullerorgel-luthers-nl
Daar vindt u ook de beschrijving van de historie en de dispositie.

Met uw hulp kunnen we het:
Wij hebben de ANBI status: 100% fiscaal aftrekbaar dus.
Orgelfonds Lutherse kerk Alkmaar
NL06 INGB 000 718 9067

Of: De Historische Vereniging Alkmaar steunt ons bij het herstel van het beschadigde monumentale orgel. Stort uw gift op NL62INGB 0000600401 t.n.v. Historische Vereniging Alkmaar, onder vermelding van Herstel Orgel. Uw gift is dan voor 125% aftrekbaar, doordat de Historische Vereniging Alkmaar de Culturele ANBI-status heeft.
(zie voor meer informatie (https://www.hvalkmaar.nl/anbischenken)