Lezing door Jurjen Vis in de Mennozaal van de Doopsgezinde Gemeente

Titel: Twee Alkmaarse martelaren ten tijde van de reformatie. Mijn verhaal gaat over twee Alkmaarse martelaren omstreeks 1570: Willem Wouters van Bueren en de pastoor van de grote kerk: Eilard Dirksz van Waterland. Willem was doopsgezind en weigerde terug te keren tot de katholieke kerk. Hij belandde op de brandstapel of werd onthoofd. Eilard was een gewillig medewerker van de inquisitie. Hij had met zijn onderduik tijdens het beleg in 1573 de verdenking op zich geladen dat hij Spaansgezind was en rustig het keren van de kansen afwachtte. Willem werd vergeten, Eilard niet. Zijn portret kreeg onlangs een ereplaats in de Grote Kerk en nog altijd wordt gepraat over zijn zalig en zelfs heiligverklaring. Jurjen Vis probeert nuances aan te brengen in een getroebleerde geschiedenis. Wat is een martelaar, wat is een heilige?

Alkmaar Freedom House

Elke middag is er gelegenheid voor nieuwe Nederlanders om taal te oefenen in het Alkmaar Freedom House.
U wordt van harte uitgenodigd om uw favoriete Nederlandse bordspel of kaartspel mee te nemen en met vluchtelingen uw spel te spelen terwijl u met elkaar de Nederlandse taal oefent.
Om 15.00 uur drinken we koffie en thee met wat lekkers met elkaar.
Om 16.00 uur zingen we met elkaar een half uur Nederlandse liedjes.

Feestweek van de Oecumene

Taizéviering  in de Oud-Katholieke kerk.
Een meditatieve viering, geïnspireerd door de liturgie en de liederen uit Taizé.

Spelen en zingen in Alkmaar Freedom House

Feestweek van de Oecumene

“Iets ontdekken wat je nog niet goed kent”.

Een bezoek aan de Haci Bayram Moskee.

Filmmiddag.
Een waargebeurd liefdesverhaal over een blanke man en een afro-amerikaanse vrouw.

Feestweek van de Oecumene

Oecumenische viering in de Grote Sint Laurenskerk.

Thema: “De ontmoeting met de ander”

Voorgangers zijn Louise Pondman, Doopsgezind predikant en Henk van der Wal, voorganger van het Apostolisch Genootschap.

Tijdens de dienst  zingt een projectkoor o.l.v. Hans Zwart.

Zomerschool Vrijheidskerk

Zie voor informatie bij de rubriek “Nieuws”

Zomerschool Vrijheidskerk

Zie voor informatie de rubriek “Nieuws”