foto’s de Vredeszaak op 28 mei en Taizé viering in de Vrijheidskerk

Voor alle info:  boekje feestweek versie 21 mei

Is vrede maakbaar?

De Vredeszaak aan de Payglop was donderdagochtend weer goed gevuld voor de lezing van Ard Groot en Eric Overtoom, die zich in de jaren ’90  lieten uitzenden als vredesmissiesoldaten. Eric Overtoom vertelt er over:

Eric Ard 2Eric Ard 6

Is vrede maakbaar? De vraag die aan Ard Groot en mij is gesteld in relatie tot onze uitzending voor de VN naar Vm. Joegoslavië.

Met de bezoekers aan de winkel ,Vredeszaak’ in het Payglop, centrum Alkmaar hebben we vier dimensionale bruggen kunnen maken tussen verleden en heden, van daar en hier. Van grote en kleine mensen met grote en kleine daden. Allemaal met een effect.

Het klinkt cliché, maar door de dialogen die zijn gevoerd hebben we ervaren dat het goed is om te kijken wat ons mensen bindt en niet wat ons verschil is. Dat we met een open blik en toegereikte hand elkaar durven te benaderen. Dan maakt vrede een kans.

Eric Ard 5  Eric Ard 9

 

‘Droomwerk als kunst van vrede’

‘Kunt u allemaal een droom vertellen?’ Geen vraag die je elke dag krijgt. Maar alle aanwezigen in de workshop, die donderdagmiddag werd geleid door ds. Yvonne Bos, durfden het aan om elkaar een (stukje) droom vertellen, van langer of korter geleden.
Met één van die dromen gingen we aan de slag. De persoon die de droom had verteld mocht horen hoe de anderen het verhaal van die droom verder vertelden. Een spannende belevenis die zeker eye-openers bevatte.
Best een uitdaging om met zo iets bezig te zijn, in de drukte van de Payglop, waar behalve gezellig pratende mensen ook best vaak karretjes met goederen ratelend langskomen. Maar het lukte toch ‘gewoon’. Als dank voor dit bijzondere moment gaven de deelnemers elkaar aan het einde een bloem.

Yvonne 2 Yvonne 3 Yvonne 5 Yvonne 6

 

Taizé viering in de Vrijheidskerk

IMG_0429 IMG_0430 IMG_0431 IMG_0432