Iftarmaaltijd in de moskee Bilal


De Alkmaarse Raad van Kerken kreeg eerder dit jaar een uitnodiging om op zaterdag 1 juni (tijdens de Ramadan) deel te nemen aan de Iftarmaaltijd van de moskee Bilal in Overdie in Alkmaar.
Ik vond het een heel bijzondere gelegenheid en omdat ik graag in contact met de islamitische gelovigen in Alkmaar wilde komen, heb ik mij voor die avond opgegeven.
Het was uitzonderlijk mooi weer en we werden heel hartelijk welkom geheten bij de ingang van de moskee. Er waren ook buurtbewoners en andere niet-islamitische bij de moskee betrokken mensen
uitgenodigd en gezamenlijk hebben wij het moment van aan tafel op de binnenplaats van de moskee afgewacht.
We kregen wat water en een dadel om ons voor te bereiden, want de zonsondergang moest worden afgewacht. Tijdens de Ramadan mogen de islamitische gelovigen immers pas eten als het donker is.
Samen met Heleen de Boer, die ook namens de ARK was gekomen, hebben wij in de ruimte van de vrouwen het gebed bijgewoond.
Vervolgens werden wij weer buiten verwacht waar de mannen en alle gasten van een overheerlijke maaltijd mochten genieten. De vrouwen bleven binnen en aten daar. Er moet die dag met heel veel liefde en inzet zijn gekookt – de tafels werden gevuld met heerlijke couscous, groenten en vlees. Ook een nagerecht werd ons aangeboden.
Ondertussen vroeg één van de bestuursleden ons aan te geven wat wij het gezelschap vanuit onze eigen achtergrond mee wilde geven. Ik heb toen kort aangeduid dat ik de overeenkomst tussen onze Vastentijd en de Ramadan belangrijk vond en graag contacten, die er al wel zijn tussen onze geloofs-gemeenschappen, wilde bevestigen.
Zo was er ook een wethouder die dankte voor de uitnodiging en inging op de wens van het bestuur van de moskee om een nieuw gebouw te kunnen realiseren. En een joodse mijnheer benadrukte de noodzaak van samenwerken en samenleven.
Al met een al een mooie avond, waarop veel mooie en leuke contacten ontstonden en hopelijk de basis vormen voor een goede voortzetting van het samen geloven in Alkmaar.

Verena Schulze