We zijn er voor elkaar

 

De periode naar Kerst kan voor sommige mensen een eenzame periode zijn.

Afgelopen jaren heeft Stichting Present Alkmaar, met behulp van mensen die Kerstengel wilden zijn, de Kerstengelen actie georganiseerd. De reacties hierop waren hartverwarmend.

Kerst is een tijd waarin we extra naar elkaar kunnen omkijken en door een klein gebaar een lichtpuntje voor iemand kunnen zijn. Daarom organiseren we ook dit jaar de Kerstengel actie in de adventtijd. Ons doel hierin is: het stimuleren van het omzien naar elkaar en het bevorderen van de onderlinge verbondenheid in de periode naar Kerst toe in de gemeente Alkmaar e.o.“

Hoe ben je dan een lichtpuntje? In de vier weken voorafgaand aan Kerst (de adventstijd) breng je als ‘Kerstengel’ ten minste 1 of 2 x in de week een presentje, verrassing of attentie bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het gaat om een klein gebaar of attentie. Bijvoorbeeld door een kaartje te sturen, een verrassing aan de deur te hangen, wat lekkers te bakken, een tekening te maken, een tekst door te geven, kortom alles wat een engel kan bedenken. Een Kerstengel voegt aan elke attentie een kaartje met de tekst ‘een presentje van uw Kerstengel’ (deze ontvangt u via ons). Waar gewenst, kan een engel ook contact maken door te bellen, een praatje maken e.d. Het gaat om het gebaar en zeker niet om de hoeveelheid of dure dingen.

Wie komt er in aanmerking voor het ontvangen van lichtpuntjes van een kerstengel? Ouderen, jongeren, kinderen, zieken en gezonden, stille peinzers en drukke baasjes, verdrietige en opgewekte types. Gewoon iedereen die om wat voor reden dan ook extra aandacht verdient! Denk bijvoorbeeld eens aan een oudere mevrouw die vaak alleen is, een jonge moeder die alleen voor het runnen van haar gezin staat, je buurman waar je nooit bezoek ziet, een jongere die behoefte heeft aan sociaal contact, een weduwnaar die het eenzaam vindt na het overlijden van zijn vrouw, een jonge man die herstellende is van een burn-out, een jonge vluchteling, een dakloze en ga zo maar door…

Vanwege de privacy en de wetgeving AVG mogen er geen persoonsgegevens worden vastgelegd. Als iemand wordt aangemeld als Ontvanger van Kerstengel-presentjes wordt er een brief gestuurd naar zijn of haar adres met de uitleg van de actie. Vinden Ontvangers het niet prettig, dan kunnen ze dat dus altijd aangeven. In veel situaties werken we ook samen met hulpverleners, die een cliënt hebben aangemeld als ontvanger.

Aanmelden als Kerstengel kan via deze link: https://stichting.stichtingpresent.nl/alkmaar/aanmelden-als-kerstengel/

Het aanmelden voor Kerstengel is mogelijk tot 23 november 2022.

Met dank en hartelijke groet,
Mieke Johnson,
namens het project team

Stichting Present Alkmaar | T: 06-45334719|  Bestevaerstraat 2, 1813 PA Alkmaar| www.presentalkmaar.nl