Werkvakantie Ghana zomer 2019

Na afloop van de Oecumenische viering op 16 juni zorgden de jongeren die op werkvakantie naar Ghana zouden gaan, voor wat lekkers bij de koffie en de thee. Zij haalden daarmee een mooi bedrag op.

De werkvakantie is voorbij. Het verslag hieronder geeft een mooi beeld van hun ervaringen.

We zijn inmiddels alweer een maand terug en we kunnen zeggen dat we eindelijk weer een beetje geland zijn. We kijken terug op een hele geslaagde en indrukwekkende werkvakantie! Van tevoren wisten we niet goed wat ons te wachten stond en wat we allemaal mee zouden gaan maken, wat het natuurlijk wel spannend maakte. Eenmaal in Ghana werden we warm ontvangen en hebben we ons van begin tot eind welkom gevoeld en is er enorm goed voor ons gezorgd. We hebben veel gezien en de cultuur echt van dichtbij mogen ervaren. Het was bijzonder om het gevoel te hebben bijna drie weken echt even onderdeel te zijn van de Ghanese community. Doordat we een lokaal project mochten ondersteunen, en dus echt middenin een lokale gemeenschap zaten, hebben we veel geleerd over de cultuur, de normen en waarden, de mentaliteit en gewoonten van de mensen. Zo zijn we zelfs op een begrafenis geweest, waar onze aanwezigheid enorm werd gewaardeerd.
Onze dagen in Ghana werden goed gevuld. Alles ging wat minder efficiënt en snel als hier, wat ervoor zorgde dat we ook regelmatig moesten wachten of dat ons geduld op de proef werd gesteld. We hebben iedere ochtend de lokale bouwvakkers ondersteund met klussen die gedaan moesten worden. Zo hebben we onder andere cement heen en weer gereden/gebracht naar het toiletgebouw/de kantine, stenen gesjouwd (van ongeveer dertig kilo) en gemetseld. Daarnaast waren de leraren erg enthousiast over de schilderkunsten van sommigen uit de groep en kwamen zij met allerlei (soms wat lastige) plaatjes aan, uit lesboeken, die ze graag op de muur in de klaslokalen geschilderd wilden hebben. Zo hebben we onder andere het planetenstelsel, het menselijk lichaam, de stand van de zon en de maan en het ABC geschilderd. We hebben met de kinderen van de school nog sport en spel gedaan en verschillende knutselwerkjes gemaakt. Wat ook veel indruk op ons gemaakt heeft, zijn de huisbezoeken die we afgelegd hebben. Om kinderen te werven voor de school zijn we naar allerlei afgelegen dorpen geweest waar de armoede erg groot was en veel kinderen ook niet naar school gaan. Moeilijk om te zien was dat, maar goed om te merken dat de interesse om de kinderen naar een school te sturen wel groot was.
Als groep hebben we mogen zien dat het verschil tussen arm en rijk enorm groot is, en dat het onwijs oneerlijk is verdeeld in de wereld. Wij maken ons druk om dingen waar zij niet eens over na kunnen denken. Als er maar eten is die dag. Tegelijkertijd hebben we het ‘wij- gevoel’ heel erg ervaren en was het mooi om te zien dat iedereen op elkaar gericht is en voor elkaar zorgt wanneer nodig. Het vertrouwen op God is groot en dat is overal terug te zien in het land. Iets waar wij ook een voorbeeld aan mogen nemen. Kortom een super inspirerende reis en natuurlijk was het onwijs mooi om te zien dat het toiletgebouw en de kantine dag na dag een stukje verder werd gebouwd. Je ziet letterlijk waar het geld dat wij mee hebben gebracht naartoe gaat en dat er iets heel waardevols van wordt gedaan. We willen jullie dan ook heel erg bedanken dat mede dankzij jullie de school zich verder mag ontwikkelen zodat er ook steeds meer kinderen onderwijs mogen krijgen. En natuurlijk dat we deze levenservaring op mochten doen. Want als ik namens mezelf (Laura) spreek is het echt levensveranderend geweest.
Heel veel groetjes namens de gehele Ghana-groep