Into the great silence

Doopsgezinde gemeente. 19.00 uur Film: ‘Into the great silence’.

Die Groβe Stille Is een film uit 2005 van de Duitse regisseur Philip Gröning die het leven toont van in het kartuizerklooster Grande Chartreuse. Het bijzondere van de film is dat er bijna geen woord wordt gesproken in de 169 minuten lang durende film.

Into Great Silence is de eerste film ooit over het leven in La Grande Chartreuse, de vestiging van de legendarische Kartuizer Orde in de Franse Alpen. De monniken leven aan de hand van eeuwenoude regels en rituelen. De Kartuizer Orde is de meest gesloten orde van de rooms-katholieke kerk en is bijna helemaal verborgen voor de
buitenwereld. Dat Philip Gröning toestemming heeft gekregen dit klooster als buitenstaander en vooral als filmer te betreden is een unicum te noemen.
Vóór Into Great Silence is er in La Grande Chartreuse nog nooit gefilmd en de laatste foto’s die er genomen zijn stammen uit de jaren 60… Geen dialogen, geen interviews en geen commentaren: Into Great Silence wordt het klooster in plaats van er een weer te geven. Een document over bewustzijn, absolute aanwezigheid, over mannen die hun leven gewijd hebben aan God in de allerpuurste vorm.