Stabat Mater Dolorosa, Voorjaarsconcert Sine Nomine

 

Alkmaars kamerkoor Sine Nomine geeft op zondagmiddag 26 maart een voorjaarsconcert in de Sint Laurentiuskerk in Alkmaar.
Na de prachtige, succesvolle jubileumconcerten met de Hohe Messe van Bach in november 2016 heeft Sine Nomine voor dit concert het thema ‘Passie’ gekozen.

In deze passietijd koos het koor een programma dat gaat over verdriet, maar ook over hoop, troost en licht.

Domenico Scarlatti (1685 – 1757) componeerde een maar liefst tienstemmige versie van Stabat Mater, de bedroefde moeder Maria die haar zoon Jezus heeft verloren. Tekst en muziek laten alle gemoedstoestanden en gevoelens horen die Maria ondergaat. Dit geldt ook voor het korte, anonieme werkje uit begin 16e eeuw op dezelfde tekst.
De troost van muziek is duidelijk te horen in de muziek van Herbert Howells (1892 – 1983). Hij schreef zijn vier- achtstemmige Requiem op troostvolle en hoopgevende teksten. De muziek is aangrijpend en van grote schoonheid. En net als in het voorjaar klinkt hierin optimisme, licht en warmte.

Van Karl Jenkins (1944 -) zingt Sine Nomine vier motetten waarin de verschillende thema’s worden bezongen.

Celliste Cassandra Luckhardt en organist Erik Jan Eradus begeleiden Sine Nomine bij het Stabat Mater. Ze spelen verder werk van Howells en van barokcomponist en cellovirtuoos Domenico Gabrielli. (1651/1659 –1690) Het concert staat onder leiding van Paul Valk.

Toegangsprijs inclusief consumptie: € 15.00
Donateurs: € 12.00
Kinderen tot 16 jaar: gratis
reserveren: www.sinenominealkmaar.nl of 072- 5336906